Τα αμπελάκια

Τα Αμπελάκια
[inline:amp.jpg]
Τα Αμπελάκια είναι μια κοινότητα στο νομό Λάρισας, στις πλαγιές του βουνού ‘Οσσα. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, κυρίως λόγω της νηματουργίας, της επεξεργασίας δηλαδή του βαμβακιού και της μετατροπής του σε νήμα. Την ίδια περίοδο στα Αμπελάκια κατοικούσαν 6.000 περίπου Έλληνες. Εκεί, το 1778 δημιουργήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός στον κόσμο, με την ονομασία «Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων», που ασχολείτο με την παραγωγή, επεξεργασία, βαφή και εμπορία κόκκινων νημάτων.

Τα αμπελάκια

[inline:ampelakia.jpg]
Τα αμπελάκια
Φ.Μποζούρ

Τα αμπελάκια με την δραστηριότητα τους μοιάζουν μάλλον με κωμόπολη της Ολλανδίας.,παρά με χωριό της Τουρκίας.Το χωριό αυτό σκορπίζει με την βιοτεχνία του,την κίνηση και τη ζωή σε όλη τη γύρω χώρα και δημιουργεί ένα απέραντο εμπόριο που συνδέει τη Γερμανία με την Ελλάδα με χίλια νήματα.Ο πληθυσμός τους,που τριπλασιάστηκε εδώ και δεκαπέντε χρόνια,ανέρχεται σήμερα σε τέσσερεις χιλιάδες άτομα.`Ολος αυτός ο πληθυσμός ζεί μέσα στα βαθεία,όπως ένα σμήνος μέλισσας ζεί μέσα στην κυψέλη.Στο χωριό αυτό τα κακά και οι έγνοιες,που γεννάει η οκνηρία,είναι άγνωστα.Οι καρδιές των Αμπελακιωτών είναι αγνές και τα πρόσωπα τους ευχαριστημένα.Η σκλαβιά που μαραίνει στα πόδια τους τις πεδιάδες,τις οποίες βρέχει ο Πηνειός δεν έχει ανέβει καθόλου στους λόφους τους.
Υπάρχουν στα Αμπελάκια είκοσι τέσσερα εργαστήρια,όπου βάφονται κάθε χρόνο δυο χιλιάδες πεντακόσιες μπάλες βαμβάκι,των εκατό οκάδων η μπάλα.Οι δυο αυτές χιλιάδες πεντακόσιες μπάλες διοχετεύονται όλες στην Γερμανία και μοιράζονται στην Πέστη,τη Βιέννη,τη Λιψία,τη Δρέσδη,το `Ανσμπαχ και το Μπάρεθ

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *