`Ενα σχέδιο πυρπόλησης του Οθωμανικού στόλου

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΠΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ

του ΤΑΚΗ ΣΑΛΚΙΤΖΟΓΛΟΥ

[inline:ts.jpg]
Στην εξιστόρηση της εθνεγερσίας των Ελλήνων κατά της οθωμανικής κυριαρχίας υπάρχει μια σελίδα την οποία πολλοί αγνοούν, παρότι έχει καταγραφεί με αρκετές λεπτομέρειες από ιστορικούς της Επανάστασης. Πρόκειται για το σχέδιο της πυρπόλησης του οθωμανικού στόλου από τα ίδια τα πληρώματά του, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό απαρτίζονταν από υποχρεωτικά στρατολογημένους Έλληνες, καταγόμενους κυρίως από νησιά του Αιγαίου.

Στους κύκλους της Φιλικής Εταιρείας διατυπώθηκε από μερικούς η σκέψη να ξεσπάσει η Επανάσταση μέσα στα ίδια τα πλοία του τουρκικού στόλου στην Κωνσταντινούπολη, κάτω από τη μύτη του σουλτάνου, και να συνδυασθεί με ταραχές και δολιοφθορές στρατιωτικών στόχων. Η εξέγερση των χριστιανικών πληρωμάτων του τουρκικού στόλου, τα οποία θα ήταν μυημένα στη Φιλική Εταιρεία και θα πυρπολούσαν τα πολεμικά πλοία που ναυλοχούσαν στον Κεράτιο κόλπο, θα συντονιζόταν με την εκδήλωση της Επανάστασης στην κυρίως Ελλάδα, και ειδικότερα βέβαια στην Πελοπόννησο.
Ο τουρκικός στόλος στήριζε τη λειτουργία του και την αξιοπλοΐα του στα ελληνικά πληρώματα. Είναι γνωστό ότι στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτ. 1571) το μεγαλύτερο μέρος των σκλάβων που κωπηλατούσαν στα τουρκικά καράβια ή εκτελούσαν τις καθαρά ναυτικές εργασίες ήταν Έλληνες. Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του οθωμανικού στόλου από τους Ρώσους στη ναυμαχία του Τσεσμέ (1770) ο Τούρκος στόλαρχος, ο Καπουδάν-πασάς Γαζή-Χασάν, που ανέλαβε την αναδιοργάνωση του ναυτικού, κατέφυγε στην αναγκαστική ναυτολόγηση Ελλήνων ναυτικών. Τα ελληνικά νησιά υποχρεώθηκαν να εφοδιάζουν τον τουρκικό στόλο με έναν ορισμένο αριθμό ναυτών (γεμιτζήδων ), οι οποίοι συγκρότησαν τα πληρώματα των τουρκικών πολεμικών σκαφών. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμάτων του οθωμανικού στόλου αποτελείτο από Έλληνες, κυρίως Αιγαιοπελαγίτες, οι οποίοι υπηρετούσαν αναγκαστικά στον τουρκικό στόλο, δεν ανήκαν όμως ψυχικά σε αυτόν.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *