Ο ελληνισμός του Πόντου

Ο Ελληνισμός του Πόντου
Στέφανος Τανιμανίδης

[inline:pn.jpg]
Μέχρι το 1988,κοινωνία και πολιτεία στην Ελλάδα αγνοούσαν ουσιαστικά με την στάση τους,την ύπαρξη 1.000.000 Ελλήνων ακριτών του Καυκάσου που για χρόνια δοκιμάζονταν στις χώρες της Σοβιετικής `Ενωσης και σήμερα επιστρέφουν στην ίδια τους την πατρίδα όπως αγνοούσαν και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν σε βάρος του Ελληνισμού που για 3.000 χρόνια έζησε ειρηνικά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Σήμερα είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι τα δύο αυτά μεγάλα κομμάτια του Ελλη
Νισμού αναγκάστηκαν πολλές φορές να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες,είτε εξαιτίας της πολιτικής που οι σουλτάνοι της `Αγκυρας ακολουθούσαν σε βάρος τους,είτε εξαιτίας των σταλινικών διώξεων που υπέστησαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος εθνικών εκκαθαρίσεων.
Δυστυχώς,όμως,η επιλεκτική ποαρουσιάση των ιστορικών γεγονότων,όχι μόνο από τη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα,αλλά και από τον ίδιο το ελληνικό κράτος,άφησε λευκές σελίδες στην ιστορική βίβλο-μαρτυρολόγιο του Γένους και δημιούργησε γενιές ολόκληρες χωρίς εθνική μνήμη.
Ευτυχώς που υπάρχουν οι πρόσφυγες Πόντιοι πρώτης και δευτέρας γενιάς,με τις διηγήσεις τους,οι ποντιακοί σύλλογοι σε ολόκληρο τον κόσμο,οι εξαιρετικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες που με την δουλειά τους κράτησαν ζωντανές της μνήμες της γενιάς μας.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *